Tájékoztató az óvodai felvételekről az 2016-2017-es nevelési évre

Az óvodába a 2016-2017-es nevelési évre a 2013. augusztus 31-ig született gyermekek beíratása kötelező.

A Mini Manó Egységes Óvoda - bölcsőde beiratkozás ideje: 2016.április 25. – április 29. 8.00 – 12.00 óra között. Beiratkozni az Iskola u. 3/a alatti épületben, a vezetői irodában  lehet.

Az óvodai nevelés a gyermek hároméves korában kezdődik, és addig az időpontig tart, ameddig a gyermek a tankötelezettség teljesítését meg nem kezdi (Nkt.8.§.).

A gyermekek óvodai felvétele jelentkezés alapján történik. Erről a nemzeti köznevelési törvény  Nkt.49.§. rendelkezik. A gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben köteles részt venni.

2015. szeptember 1-től az óvodakötelezettség 3 éves korban kezdődik, az Nkt. 8.§. 2. bekezdése értelmében.
 

A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

A jegyző a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, a gyermek három éves korától annak az évnek az augusztus 31. napjáig,  amikor az ötödik életévet betölti, felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

A gyermek hároméves korától annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amikor az ötödik életévét betölti, az óvodába járási kötelezettségét családi napköziben is teljesítheti abban az esetben, ha a családi napköziben a szolgáltatást nyújtó személy rendelkezik az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és munkája során figyelembe veszi az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket.

A felmentési kérelmeket az önkormányzat jegyzőjéhez címezve az óvodavezetőhöz kell eljuttatni.

Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Örömmel értesítjük Önöket, hogy lehetőségünk van 2. életévüket betöltött gyermekeket is fogadni az egységes óvoda-bölcsőde csoportban.

Beiratkozás és tájékoztatás ugyanekkor lehetséges.

A beiratkozás helye: Mini Manó Egységes Óvoda-bölcsőde 3023 Petőfibánya Iskola u. 3/a
    vezetői iroda

Szükséges dokumentumok:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • Lakcímkártya
  • TAJ- kártya
  • 2 éveseknek oltási kiskönyv 


Az óvodába felvett gyermekek csoportba való beosztásáról az óvodavezető dönt, a szülők és az óvodapedagógusok véleményének figyelembe vételével.

Beiratkozás ideje:
2016. április 25 – 2016. április 29.
800 – 1200 óra között.

Helye:
Mini Manó Egységes Óvoda-bölcsőde
Petőfibánya Iskola u. 3/a

Petőfibánya, 2016. március 21.

Martinkovics Sándorné
óvoda vezető